Nedir?

"Shuhari" : Japonca'da; Dövüş Sanatları eğitimi açısından, öğrenci ile eğitmen arasında bütün bir hayat boyu sürecek olan ilişkiyi, anlatan bir sözcüktür.

"Shu" : Korumak-itaat etmek, anlamlarında kullanılabilinir. Bu terim, eğitmen ile öğrencinin arasındaki ilişkinin başlangıcını anlatır. Çocuk ve aile arasındaki ilişki örneğinde olduğu gibi... Öğrenci eğitmenin verdiği tüm bilgileri almalı, öğrenme eğilimi içinde olmalı ve öğretici eleştirilere açık olmalıdır. Eğitmen tıpkı, ailenin çocuğa yaptığı gibi; onun ilgi alanlarını anlayıp, destekleyerek, gelişimine yardımcı olma hissi ile korumalıdır.

Shu terimi, öğrencinin ileri öğretilere hazırlanması için gereken temel fikirleri işaret etmektedir. Bütün öğrenciler, tekniklerde bireysel farklılıklar gösterir. Karakterleri, vücut yapıları, yaşı ve becerisi bu farklılıkları belirleyici durumdadır. "Ha" : Birbirine zıt olan ve iki anlam taşıyan bir terimdir: Özgürlüğe kavuşmak - Engel olmak... Öğrenci siyah kuşağa ulaştıktan bir süre sonra, iki şekilde özgürleşecektir. Teknik olarak öğrenci, kendi stilinde tabulardan kurtulup, yeni temelleri ya da daha yaratıcı yolları kullanabilecektir. Öğrencinin sınırsızlığı, teknikleri ortaya koydukça meydana çıkacaktır. Daha derin seviyelerde, eğitmenin direktiflerinden dışarı çıkarak, sorgulamaya başlayacak ve kendi deneyimlerini keşfedecektir. Bu seviye eğitmen için oldukça zorlayıcı olabilir. Öğrenci, sayısız sorgulamanın içine girecektir. 'Ha' seviyesi, ergenliğini tamamlamış bir çocukla, ailesi arasındaki ilişkiye benzetilebilir. Eğitmen sanatın bir ustasıdır ve öğrenci de artık başkasını eğitmeye başlayabilir.

"Ri" : Artık öğrenci bir "Kondasha" (ileri seviye siyah kuşak) olduğu dönemdir. Öğrencinin eğitmeninden alabileceği herşeyi alıp, ondan ayrıldığı seviyedir. Bu, öğrenci- eğitmen iliksinin sonlandığı anlamına gelmez. Aksine, bu seviyede öğrenci eğitmenine daha önce hiç olmadığı kadar sıkı bağlarla bağlıdır. Aynı bir dedenin, aile sahibi olmuş çocuğu ile arasındaki ilişki gibi...

Öğrenci, tamamen bağımsız olmasına rağmen, eğitmeninin bilgeliği ve sabrı, aralarındaki paylaşılmış deneyimlerle birlikte bir hazine değeri taşır. Fakat öğrenci artık kendi deneyimlerini yaşamakta ve öz yaratıcı güdülerine daha çok yer verebilmektedir. Öğrencinin teknikleri kendi karakterinin iç yansıması olarak ortaya çıkacaktır.

"Shu Ha Ri" : Sıralı bir anlatıma sahip olduğu söylenemez. Daha çok, iç içe geçmiş dairelerle açıklamak doğru olacaktır. Shu, Ha'nın içinde Shu ve Ha, Ri'nin içindedir. Buna bağlı olarak temeller sabit kalır ve yalnızca bu temellerin uygulanması, öğrenci seviye atladıkça kişisel gelişimi ve uyguladığı tekniklerde değişim gösterecektir.

Sonuçta; "Shu Ha Ri", öğrencinin eğitimini bilgi ve beceride geçmesiyle sonuçlanmalıdır. Bu tamamen sanatın gelişmesine hizmet eder. Eğer öğrenci eğitmeninden aldığı bilgileri kendi içinde arşivlemezse, sanat deformasyona uğrayacaktır. Sanatın sonsuz bir gelişim içinde olabilmesi için öğrenci, eğitmeninden alacağı her bilgiyi sindirerek, deneyimi daha ileri seviyelere taşıyabilmesi gerekmektedir.

Kısa Tarihi:

Sensei Luis Silva, Elizabeth Roman ve Robert First tarafından 1985 yılında kuruldu. 1986 yılında Sensei Luis Silva, L.A. California'ya ünlü aktör Steven Segal ile Aikido çalışmak için geldi.L. Silva şu an Coral Springs'de Tenshin Dojo'nun eğitmenidir.

Sensei Elizabeth Roman ve Robert First 1968 yılında Shuhari Dojo'nun eğitmenliğini alarak, amatör bir statüden profesyonel bir statüye oturttular.

1986'dan 1994'e kadar birlikte eğitmenlik görevini üstlendiler. Şu an Kuzey California Üniversitesi kampüsündeki Wolfback Dojo'sunun eğitmeni konumundadırlar.

dovussanati.com

Bu site "Dövüş Sanatları" adıyla, 2001 yılında kaleme alınmış, Erk Yayıncılık Ltd. ISBN : 9789758598007 numaralı kitaptan uyarlanan bilgilerden oluşmaktadır. Bu kitap, konusu itibariyle Dövüş Sanatları'nın tarihi ve felsefi açılımlarına değinerek; yayımlandığı dönem içerisinde içeriği bakımından Türkiye'de ilkleri barındıran 160 sayfalık kitaptır.